Mijn kunstwerk 'Ma Maternité' is na ruim twee jaar geëxposeerd te zijn geweest, weer terug in mijn atelier in Frankrijk.

Het begon allemaal in Brussel in april 2017. Het thema van de expositie was Picasso. Ik was geïnspireerd door Picasso zijn schilderij 'Maternité' uit 1905. Door eerst dat schilderij te kopiëren, heb ik daarna een pasteltekening gemaakt in dezelfde kleuren en materiaal als Picasso en mijzelf en mijn zoontje Hillebrand getekend.

Op mijn Exto site werd dit opgepikt door Bubble Art. Of ik wilde exposeren in het Hilton hotel in Brussel en of ik een presentatie wilde geven hoe dit schilderij tot stand was gekomen. Heel enthousiast heb ik de uitnodiging aangenomen en mijn dochters Willemijn en Marianne meegenomen. We hebben van de gelegenheid gebruikt gemaakt om in het Hilton te logeren en te eten en iets van Brussel te zien. Het schilderij zou daar zes weken hangen. Werkelijk een prachtige belevenis.

Maar daar bleef het niet bij. Door het succes van het schilderij heeft het een hele reis over de wereld gemaakt, naar Peking in China, Luxemburg, naar Boekarest in Roemenië, naar Berlijn, naar Budapest in Hongarije, naar Venetië en zelfs naar Nairobi in Kenia!

In Kenia eindigde de reis in mei 2019. Het schilderij is daar van de muur gevallen en het glas die de pastel moest beschermen, gebroken. Waarschijnlijk hebben zij daar het glas van de pasteltekening willen wegvegen. Maar een pasteltekening is heel kwetsbaar. De vegen zijn zichtbaar op het schilderij en het is niet meer zoals het was.

Ik vind het nog een wonder dat zo'n kwetsbaar kunstwerk zo lang heeft kunnen reizen. Ik heb nog niet de beslissing genomen om het te restaureren of het zo te laten. De reis heeft zijn sporen achtergelaten, het heeft wel wat. Het was in ieder geval een heel mooi avontuur!